Dondurulmuş Tatlılar: Dokuyu Pürüzsüzleştirme

Blog - 07.06.2024

Dondurulmuş tatlılar, dondurma gibi, sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle işlem ve depolama sırasında buz kristallerinin kurbanı olma eğilimindedir. Stabilizatörler suyu bağlar, ancak kendi sınırlamaları vardır. Citri-Fi® narenciye lifi, %1'den az kullanıldığında buz kristallerini en aza indirerek pürüzsüz bir doku yaratır ve gıda etiketlerini temizler.

Birçok dünya sakininin çocukluktan beri sahip olduğu nostaljik anılardan biridir dondurma yemek. ABD'de yaşıyorsanız, muhtemelen ünlü Baskin-Robbins 31 Çeşit dondurma dükkanını hatırlıyorsunuzdur. Bu dondurma dükkanı, ayın her günü için bir lezzet satardı. Ancak ironik bir şekilde, birçok kişi, seçenek sunulduğunda en sevdiği lezzete veya lezzetlere yönelirdi. Bugün, dondurma sadece farklı lezzetlerde değil, aynı zamanda farklı bazlarda da üretilmektedir. İlk başta süt, başlangıç bazıyken, şimdi dondurulmuş tatlılar yulaf, badem, hindistancevizi ve kaju gibi bitki bazlı sütlerle de yapılabilmektedir.

Dondurma Zorlukları Hakkında

Dondurma yapmak, bir dondurma makinesi olduğu sürece zahmetsiz gibi görünür. Ancak büyük ölçekli üretim yapıldığında ve geniş alanlara dağıtıldığında, dondurulmuş tatlılar sıcaklık dalgalanmalarına veya ısı şokuna maruz kalır. Sonuç olarak, buz kristalleri büyüyerek pürüzsüz ve kremamsı dokuyu azaltır. Formülasyon bileşenleri, yağ seviyesi, toplam katı madde ve hava oranı dahil olmak üzere birçok faktör, işleme ve depolama sırasında su göçünü önlemede rol oynar.

Dondurma üreticileri, buz kristallerini en aza indirmek için hızlı dondurma sırasında suyu bağlamak için stabilizatörlere güvenirler. Su, sıcaklık değişiklikleri sırasında bağlı kalır ve buz kristallerinin oluşmasını önler. Ancak, keçiboynuzu zamkı ve guar zamkı gibi stabilizatörlerin sınırlamaları vardır. Örneğin, dondurma stabilizatörleri süt bazlı dondurmalar için optimal olabilir, ancak sütsüz formatlarda yetersiz kalabilir. Birçok bitki bazlı dondurulmuş tatlı, kısa bir raf ömrüne sahiptir. Dondurucuda saklama süresi uzadıkça, gıda zamkları kullanıldığında sakızlı ve çiğnenebilir bir doku riski artar. Ayrıca, birçok gıda zamkı gıda etiketlerinde şüphe uyandırır.

Temiz, Pürüzsüz ve Kremamsı Dondurma

Mevcut doğal çözümlerden biri, suyu hapsederek ipeksi bir doku yaratan narenciye lifidir. Citri-Fi narenciye lifi, narenciye sıkma endüstrisinin yan ürününden üretilir. Bu doğal gıda bileşeni, piyasadaki benzer bileşenlerin aksine kimyasal modifikasyonlardan arındırılmış bir süreç kullanır. Aynı zamanda, tüm narenciye lifleri aynı şekilde üretilmez. Diğerleri, çözücüler ve diğer kimyasallar kullanılarak lifin izole edildiği pektin ekstraksiyonunun yan ürünüdür. Bu süreç nedeniyle, bu yan ürünlerin bazıları, düşük seviyelerde doğal pektin nedeniyle işlevsellikten yoksundur. Sonuç olarak, bazı üreticiler işlevselliği artırmak için pektin eklerler. %1'den az kullanım seviyesinde, Citri-Fi, zamanla buz kristallerinin oluşmasını önlemek için gereken su tutma ve emülsifikasyon özelliklerini sağlar. Citri-Fi narenciye lifi, hem hayvansal bazlı süt hem de bitki bazlı süt tatlılarının dokusunu, stabilitesini ve besin değerini iyileştirir. Örneğin, bu narenciye lifi, badem, yulaf, pirinç ve hindistancevizi bitki sütleri gibi çeşitli sütsüz bazlarda çalışır.

Doku iyileştirmenin yanı sıra, Citri-Fi narenciye lifi hattı, dondurulmuş tatlı gıda etiketlerini de temizler. Bu, hem hayvansal hem de bitki bazlı dondurma pazarlarında önemlidir. Birçok marka, beşten az bileşen listesiyle dondurma temel bilgilerine geri dönüyor. Ve temiz etiket, sütsüz tatlılar da dahil olmak üzere bitki bazlı gıdalarda sıcak bir trend olmaya devam ediyor. Citri-Fi'nin etiketleme seçenekleri arasında narenciye lifi, kurutulmuş narenciye posası veya narenciye unu bulunur. Ayrıca, USDA sertifikalı organik Citri-Fi 400 serisi artık mevcuttur.

Dondurulmuş tatlılarda narenciye lifinin kullanımı hakkında daha fazla bilgi için GMT Food ile iletişime geçin

Diğer Blog Yazıları

Yağ Emülgatörleri: Gıda Sanayisinde Kilit Bir Bileşen
Yağ emülgatörleri, gıda sanayisinde sıkça kullanıl
Emülsifiye Edici Fosfat Tuzları: Gıdaların Kalitesini Artıran Gizli Kahraman
  Gıda üretiminde kararlılık, kalite ve dayanık
Kürleme Tuzları: Gıda Muhafazasının Geleneksel ve Modern Çözümü
Kürleme tuzları, gıda endüstrisinde et ve balık gi
Gıda Katkı Maddeleri
Bu katkı maddeleri, gıdaların bozulmasını önlemek,
Tavuk Döner Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular ve Fosfatın Önemi
  1. Hijyen ve Gıda Güvenliği Tavuk döner ür
Emulsifiye Edici Fosfat Tuzları
Emulsifiye Edici Fosfat Tuzları: Gıda Endüstrisind